Heldere kijk op monsterneming
In “Een heldere kijk op …” laten we collega’s en partners aan het woord. We geven een kijkje in de wereld van wateronderzoek.
Migle Bacionaite is als monsternemer bij Aqualysis de ogen en oren in het veld.
Leeftijd: 33
Functie: monsternemer
Jaren werkzaam bij Aqualysis: 1
Kan je iets over jouw achtergrond vertellen?
Ik ben opgegroeid in Litouwen en woon sinds 5 jaar in Nederland.
In Litouwen heb ik een bachelor in Milieukunde en Ecologie en een master in Toegepaste Ecologie gedaan. Tijdens mijn opleiding voerde ik al veel wateronderzoek uit; ik nam mijn eigen monsters, onderzocht deze in het universitair laboratorium en maakte rapportages. Dat ik nu bij Aqualysis werk, lijkt dan ook geen toeval.
Van bosbouw in Litouwen, naar het water in Nederland
Ik wilde een baan in mijn vakgebied, maar dat was lastig. Ik kreeg een baan in de bosbouw in Litouwen, alleen dit leverde niet de beloning en voldoening op die ik wilde. Ik pakte letterlijk de kaart van Europa en keek waar mijn vakgebied milieu en ecologie goed stond aangeschreven. Toen kwam ik uit bij Nederland. Met het water en haar dijken en kennisinstituten als Wageningen Universiteit.
Ik ben vervolgens online gaan zoeken. Hoe en waar kon ik terecht? Stap voor stap ben ik aan de slag gegaan. Ik kreeg een baan in een magazijn en ben de taal gaan leren. Via een loopbaancoach van het overheidsproject ‘Nederland leert door’ had ik als doel om mijn droombaan vinden. En ik kan oprecht zeggen, dat is nu gelukt!
Waarom is monsternemer zijn jouw droombaan?
Het buiten zijn! De flexibiliteit en de vrijheid die je hebt als je op pad bent. De ene keer met de bus en dan weer met de boot het water op. Je kunt niet voorspellen wat je tegen gaat komen. Recent kon ik een weg niet bereiken omdat deze onder water stond. Het was hoog water, wat nu? Ik moest snel nadenken hoe ik toch bij de plek kon komen en gelukkig kon ik overleggen met collega’s. Want ik moest mijn monsters op tijd bij het laboratorium aanleveren. Dat is even puzzelen. Je rijdt door de sneeuw, regen en zonneschijn. Dat is soms afzien, maar dit soort weersituaties maakt het werk ook juist leuk.
Hoe ziet jouw dag eruit?
Ik rij om 7u weg vanuit huis met mijn Aqualysisbus vol apparatuur om monsters te nemen op met name rioolwaterzuiveringen. Ik lever de monsters ’s middags af bij Aqualysis in Zwolle, want deze moeten voor een bepaalde tijd binnen zijn zodat mijn collega’s de analyses kunnen uitvoeren.
Ik kwam bij Aqualysis terecht voor de tijdelijke bemonstering voor COVID-onderzoek. Nu een jaar later, ben ik in vaste dienst. En worden mijn werkzaamheden uitgebreid met andere activiteiten en het nemen van monsters in het oppervlaktewater bijvoorbeeld.
Wat viel je op bij het werken bij Aqualysis?
Er heerst binnen het team een warme, collegiale en professionele sfeer. We zijn als monsternemers een vaste club. Ik werk nu net een jaar bij Aqualysis en collega’s helpen mij waar nodig, ook met het leren van de Nederlandse taal.
Dat teamgevoel vind ik heel fijn werken. Je doet je eigen ding in het veld. Je bent verantwoordelijk en zelfstandig, maar bent wel met elkaar verbonden. We delen zaken die we tegenkomen. Zo bezocht ik eens een rioolzuivering en daar was het water extreem blauw. Het water rook zoet, naar kauwgom. Dan deel je de ervaring om te kijken of iemand dit ook al eens heeft meegemaakt.
Hoe ziet het waterlaboratorium van de toekomst er volgens jou uit?
We gaan meer verschillende soorten onderzoeken doen. Zoals dat nu al gebeurt met COVID-bemonstering, onderzoek naar medicijnresten die via het riool in het oppervlaktewater terecht komen of bijvoorbeeld het stikstofonderzoek.
Het klimaat verandert, denk aan periodes van extreme droogte of veel regen etc. Ik weet niet hoe dat er precies uit gaat zien, maar klimaatverandering gaat sowieso impact hebben op ons werk. Uiteraard verandert ook de technologie, zoals met de inzet van sensoren. Maar ik denk dat we in de toekomst fysiek bemonsteringen blijven uitvoeren.
Heb je nog een gouden tip voor de jongeren die staan te trappelen om een studiekeuze te maken en bijvoorbeeld als monsternemer aan de slag willen?
Mijn tip? Wil je vrijheid en buiten zijn? En heb je MBO werk en denkniveau, bijvoorbeeld in de richting van bodem en milieu. Ga het gewoon proberen! Het is een mooie balans tussen veldwerk en achter je bureau de gegevens van de monsters die je hebt gehaald, verwerken.
Voor mij is iedere dag en ieder monster anders. Elke dag leer ik weer iets nieuws.